EU-kommissionens förslag till regleringar för den digitala marknaden och digitala tjänster– Digital Markets Act, DMA, och Digital Sevices Act, DSA – får klartecken av EU:s ministerråd även om de sista detaljerna ska redas ut, rapporterar Reuters.

– Förslaget till DMA visar vår vilja och ambition att reglera big tech och kommer förhoppningsvis att sätta en trend över hela världen,säger Zdravko Počivalšek, Sloveniens minister för ekonomisk utveckling och teknik, i ett uttalande.

Regleringen är avsedd att ytterligare förstärka konkurrensreglerna när de gäller de största och mest dominerande digitala aktörerna – som Google, Facebook, Amazon, Apple och Microsoft.

DMA ställer krav på de företag som kontrollerar data och åtkomst till sina plattformar och om de inte lever upp till dem ska böter på upp till 10 procent av den globala omsättningen kunna utdömas.

DSA handlar om att de digitala jättarna måste bli bättre på att rensa bort olagligt innehåll på sina plattformar. Där är förslaget att böter på upp till sex procent av den globala omsättningen ska kunna dömas ut.

Slutversionerna kommer, enligt Politico, inte att antas förrän tidigast under första halvan 2022. Och först 2024 kan de nya reglerna införas.