En koalition av mjukvaru- och molnföretag som kallar sig Coalition for a Level Playing Field har, med företaget Nextcloud i spetsen, formellt framfört kritik om Microsofts affärsmetoder till EU.

Gruppen anser att Microsoft begränsar konkurrensen genom att paketera Onedrive, Teams och andra tjänster med Windows 10 och 11, rapporterar Zdnet. 

Nextcloud anser att konsumenter pressas att registrera sig och lämna över sina data till Microsoft och det gör i sin tur att deras valmöjligheter minskar och att andra företag som erbjuder konkurrerande tjänster hindras.

Att gynna egna produkter är inte olagligt i sig men det kan vara det om man missbrukar sin domierande ställning enligt EU:s konkurrenslagstiftning.

Nextclouds vd och grundare Frank Karlitschek jämför det med hur Microsoft agerade på webbläsarmarknaden med Internet Explorer på 90-talet.

– Detta är ganska likt vad Microsoft gjorde när man dödade konkurrensen på webbläsarmarknaden och stoppade nästan alla webbläsarinnovationer i över ett decennium. Kopiera en innovatörs produkt, bunta ihop den med din egen dominerande produkt och döda deras verksamhet, sluta sedan förnya. Den här typen av beteende är dåligt för konsumenten, för marknaden och, naturligtvis, för lokala företag i EU.

Och Stefane Fermigier, vd på öppen källkodsföretaget Abilian som stöttar Nextclouds anmälan, säger att Microsofts konkurrensbegränsande metoder förblir ett stort problem för konkurrenskraften för den europeiska mjukvaru- och molnindustrin.

– 90-talet har precis ringt och säger att ingenting har förändrats, säger hon.

– Som i tidigare i liknande fall måste EU-kommissionen sätta stopp för dessa metoder.

Kravet från Nextcloud och de andra företagen är att EU-kommissionen ska se till att Microsoft inte missbrukar sin dominerande ställning på operativsystemet genom att paketera eller förinstallera sina andra tjänster. De kräver också att Microsoft stöder öppna standarder och interoperabilitet.