Inför att telekombranschen står inför massiva investeringar i 5g, fiber och kabelnätverk så går vd:arna för Deutsche Telekom, Vodafone och elva andra stora europeiska telekomföretag ut i ett gemensamt uttalande, om att amerikanska techjättar bör vara med och dela på kostnaderna.

Det skriver nyhetsbyrån Reuters som tagit del av uttalandet.

Investeringarna i den europeiska telekomsektorn steg till 52,5 miljarder euro förra året, vilket var den högsta siffran på sex år.

Telekomcheferna skriver att en stor och växande del av nätverkstrafiken genereras av de stora tech-plattformarna, men att det kräver kontinuerliga och intensiva investeringar i nätverken.

“Den här modellen - som möjliggör för EUs medborgare att njuta av frukterna av den digitala transformationen - kan bara upprätthållas om så stora tech-plattformar också bidrar rättvist till nätverkskostnaderna”.

De nämner inga företag vid namn, men enligt Reuters har vd:arna de amerikanska techjättarna Netflix och Facebook i åtanke.

Bland de som skrivit under brevet finns vd:arna för Deutsche Telekom, Vodafone, Telefonica, Orange och de nordiska operatörerna Telenor och Telia.