En tidigare anställd vid it-företaget Ubiquiti misstänks av FBI och USA:s justitiedepatement för att ha stulit hemliga data från företaget.

Personen ska därefter utgett sig för att vara en anonym hackare och hotade att sprida datan vidare om inte Ubiquiti betalade nära på två miljoner dollar i lösensumma. När Ubiquiti vägrade ska personen istället publicerat delar av det stulna innehållet online.

När FBI kom i kontakt med personen ska hen ljugit för brottsutredarna och utgett sig för att vara en visselblåsare som försökte uppmärksamma media om att Ubiquiti dolt en enorm dataläcka. Datan som stulits påstod personen kom från en anonym hackare.

Flera nyhetssajter har publicerat artiklar om de falska anklagelserna, något som fick Ubiquitis börskurs att rasa med fyra miljarder dollar. 

FBI säger nu att vidare undersökning visar på att uppgifterna om dataläckan inte stämmer. Den tidigare Ubiquiti-anställde har nu gripits och kallats till domstol den 15 december 2021, rapporterar vår amerikanska systersajt CSO.