Organisationer som använder Microsoft 365-produkter kommer att få välja mellan att antingen betala mer eller binda sig till längre abonnemang, skriver nyhetskanalen CNBC.

Microsoft ska ha informerat sina partners om att kunder snart kommer att debiteras 20 procent mer för Office-prenumerationer om de vill fortsätta betala månadsvis.

Genom att få fler användare att betala på årsbasis i stället ska Microsoft kunna få bättre överblick över sina intäkter samt reducera osäkerheten kring kundavhopp.

Företaget har inte gått ut officiellt med en specifik prisändring, men enligt CNBC har de informerat sina partners om det, och det ska ha mött protester bland annat i form av en namninsamling, vilket också ska ha resulterat i intensiva möten mellan Microsoft och dess partners.

Programleverantörer erbjuder vanligtvis rabatter för årliga prenumerationer jämfört med månatliga, och många större företag föredrar därför det alternativet. Men en del mindre företag som försöker spara pengar då de ska hantera pandeminrelaterade effekter är frustrerade över den nya modellen, inte minst då den kommer precis efter att en prisökning på Microsoft 365 aviserades i augusti och träder i kraft i mars.

En talesperson på Microsoft kommenterar uppgifterna i ett mejl till CNBC:

”Microsoft tillhandahåller flexibla inköpsalternativ för att möta våra kunders olika behov, och vi offentliggör inte information om vår premium- och prissättningsmetod för partners”.

De här senaste prisändringarna väntas träda i kraft efter juni månad nästa år.