Amazon Web Services har nu gått ut med en lång förklaring till det avbrott förra veckan som innebar störningar både för Amazons egen detaljhandel och för flera externa tjänster som använder den här infrastrukturen.

I en bloggpost skriver företaget att det i grunden handlade om överbelastade nätverksenheter, och de tar också upp att de ska förnya sin statussida, eftersom det även var stora problem med supporten under incidenten.

Problemen gällde en stor amerikansk region med datacenter i delstaten Virginia.

“En automatiserad aktivitet för att skala kapaciteten i en av AWS-tjänsterna som finns i huvudnätverket utlöste ett oväntat beteende från ett stort antal klienter i det interna nätverket”, skriver företaget.

Som ett resultat av detta överbelastades enheter som knyter samman ett internt Amazon-nätverk.

Flera AWS-verktyg drabbades, däribland den brett använda EC2-tjänsten som tillhandahåller virtuell serverkapacitet.

AWS ber också om ursäkt för de problem deras kunder drabbades av på grund av avbrottet. Populära tjänster som Disney+, Netflix, Tinder, Ticketmaster och en rad andra tjänster gick ner.

Under avbrottet försökte AWS hålla kunderna uppdaterade om vad som skedde, men fick även problem med att uppdatera sin statussida, Service Health Dashboard. Därtill kunde kunder inte göra supportärenden under sju timmar.

AWS uppger nu att de ska vidta åtgärder för att lösa de här problemen. I början av nästa år ska de släppa en ny version av statussidan och även en ny arkitektur för supportsystemen som ska köras över flera regioner för att säkerställa att de inte drabbas av förseningar i kommunikationen med kunder framöver, skriver de i bloggposten.