2021 må ha präglats av pandemin till stora delar. Men trots det har den svenska branschen också fortsatt konsolideras i sedvanligt tempo. När vi nu ska sammanfatta förvärvsåret så märks det att det har hänt en hel del i både stort och smått.

Störst först

Den största svenska konsultaffären skedde i maj när Knowit meddelade köpet av kollegan Cybercom för 2,2 miljarder kronor. Och det var inte Knowits enda köp. Fyra månader senare vässade man dessutom sin managementdel Knowit Insight med köpet av Capacent och avslutade senare med en dansk dubbel.

Årets andra stora sammanslagning av två branschbolag skedde i somras när Advania köpte Visolit. Det var i början av året som Advania fick in Goldman Sachs som ny ägare och strax därefter inleddes köpresan i Umeå, dit man lockades av Hi5. Och nu i slutet av året har Advania dessutom brutit ny mark i Storbritannien med Content+Cloud, ett nytt storförvärv. Utöver det har man också hunnit med att handla på redan beprövad mark, i Finland där konsultbolaget Beveric fanns och i Norge där man köpt Painkiller.

Storsatsande Iver fick också en ny ägare när ICG köpte EQT:s ägarandel. Och det har inneburit tre bolagsköp under året: molnbolagen Elits och Aztek samt det mer vårdinriktade Nogui.

Europa lockar

Dustin har också fått mersmak på Europa och gjorde sitt i särklass största förvärv hittills i år, när man köpte Centralpoint, som verkar i Belgien och Nederländerna, och har en omsättning runt 7 miljarder kronor. Foxway har också fortsatt sin köpsatsning utanför Sverige, när man köpt återanvändningsbolag i Norge, Greentech, och Tyskland, Flip4new.

Överlag har Europa lockat svenska bolag i år. ”Vi ska bli störst i norra Europa” är ett mantra vi fått lära oss i år. Såväl HiQ som Omegapoint var tydliga med det budskapet, och det har också inneburit en hel del förvärv. För HiQ:s del köptes Headlight och Relight i april och senare även Lundabaserade Advicon och Cogitel i Blekinge. Däremellan hann man även med lite av det där nordeuropeiska också, i form av tyska Scandio och finska Lamia.

Omegapoint smög igång sin köpresa ifjol, och i år har tolkningen av norra Europa varit ganska blygsam då de två förvärv som skett var i Örebro, där man hittade två bolag med tydliga namn, Integrationsbolaget och Molnbolaget, innan köpåret avslutades med säkerhetsbolaget Innovate Security hemma i Stockholm.

Blandad kompott

Och det var flera av de stora konsultbolagen som var i köpartagen. Accenture inledde sitt svenska köpår i mars med konsultbolaget Cygni och följde upp i juni med säkerhetsinritkade Sentor. Vi fick också lära oss ett nytt namn när Sigma IT blev Nexer. Där har förvärven varit av ett annat slag. Först köpte man framtidsspanaren Kairos Future och sedan även en pr- och sociala medier-byrå vid namn Reach. Nexer hann dessutom med att sälja sitt driftbolag Nexer IT Services till RTS.

En annan nykomling på förvärvsscenen är Qlosr Group, som minst sagt rivstartat med tre förvärv. Efter att man köpt sina tidigare västliga Office IT-Partnerkollegor på Bmore IT följde man nyligen upp med en dubbel då Rg19 och SBL Data anslöt sig på den uttalade resan mot miljarden.

Konsultbolaget Exsitec har också rustat rejält och köpt på sig en trio bolag: beslutsstödsspecialisten Millnet BI, e-handelsinriktade Woocode och Vismaspecialisten Zedcom. CAG Group fortsatte sin satsning på expertbolag med analyticsgänget Cadeia och LC24, som jobbar med juridik- och finanskunder.

Teknikkonsulternas it-bolagshunger har fortsatt hålla i sig under året. Afry har köpt Göteborgsbaserade Trivalo samt köpt norska och finska it-bolag, Semcon har köpt Squeed i Göteborg och Tedsys i Malmö och Sweco har slukat konsultbolaget AdviceU.

Addpros köpresa har också fortsatt, med IT Advisor och danska 4dimensions. Likaså Proacts, som involverat Kubernetesspecialisten Conoa och tyska molnbolaget AHD. En annan intressant öppen källkods-affär var Bineros köp av Redbridge. Dessutom har norska Oraclepartnern Sysco fortsatt köpa svenskt, då Stockholmsbaserade Microsoftspecialisten SQL Service Nordic blev en del av koncernen, som dessutom utökades genom en sammanslagning med norska kollegan Cegal.

B2c köper också

Lämnar vi b2b-världen en stund är det framför allt två storaffärer som sticker ut på konsumentmarknaden. Det ena är storaffären mellan Klarna och Pricerunner och det andra affären där de två kedjegrupperna som tidigare samarbetat, Electra och Elon, till slut gjorde slag i saken, vilket innebär att man framöver ska verka tillsammans under namnet Elon.

Ericsson gjort ett riktigt storköp i amerikanska molnbolaget Vonage för motsvarande 55 miljarder kronor. Och storköparen Sinch har fortsatt sin resa runt jorden via miljardförvärv. Amerikanska duon Inteliquent och Pathwire, australiensiska Messagemedia och tyska Messengerpeople är årets globala skörd. På telekomfronten har vi också fått se IoT-bolaget Addsecure visa prov på ännu mer svensk expansion i Europa då man dachat in två bolag: tyska International Security Group och schweiziska telematikleverantören Lostnfound. Dessutom fick vi se en miljardaffär på fibersidan mellan Globalconnect och Telenor.

Andra riktigt stora affärer som involverat svenska bolag är Visas köp av Tink, och Qualcomms köp av Veoneer. Och det råder som sagt inte brist på köphunger i it-världen. Och då har vi knappt gått in på den globala delen. Bland de intressantaste förvärven där hittar vi till exempel Oracles köp av CernerMicrosofts köp av Nuance, Panasonics köp av Blue Yonder och så blev Slack formellt en del av Salesforce i somras. Vill du ha en fullödig genomgång av det internationella förvärvsåret har det sammanställts väl här av vår systertidning Computerworld.