Mobiloperatörerna AT&T och Verizon har tidigare meddelat att de tänker öppna upp ytterligare ett frekvensband för 5g-nätet i USA från och med den 5 januari, men nu ser det ut som om de planerna skjuts upp.

Den amerikanska luftfartsmyndigheten Federal Aviation Administration (FAA) har nämligen bett operatörerna att vänta med genomförandet i ett par veckor, detta efter en våg av kritik från flygbolagens sida.

Anledningen är att frekvenserna i det berörda bandet även används för känslig elektronik på flygplanen, däribland instrumenten som mäter avståndet till marken.

Enligt ett tidigare uttalande från United Airlines vd Scott Kirby riskerar beslutet att leda till att tusentals flyg försenas varje dag, något som kan leda till merkostnader på 1,6 miljarder dollar per år.

Mobiloperatörerna anser å sin sida att farhågorna är överdrivna, detta då det berörda frekvensbandet redan används i 40 länder runt om i världen utan att det lett till några större störningar för flygtrafiken.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har AT&T och Verizon lovat försiktighetsåtgärder under en övergångsperiod på 6 månader när det berörda bandet väl tas i bruk, något som förhoppningsvis räcker för att hitta en permanent lösning på problemet.