Bland de avstängda bolagen finns de Israelbaserade Cobwebs Technologies, Cognyte, Black Cube och Bluehawk CI. De vidtar även åtgärder mot ett indiskt bolag vid namn BellTroX, ett nordmakedonisk bolag som går under namnet Cytrox och en kinesisk verksamhet som inte namnges.

Det här uppgav Meta under torsdagen, skriver nyhetssajten Cnet.

Företagen själva säger att deras tjänster och mjukvara syftar till att hjälpa till med att fånga in brottslingar och terrorister, men Meta hävdar efter en månads utredning att deras produkter även används mot människor utanför den gruppen.

En del av taktiken handlar om att skapa fejkkonton för att söka och se människors sociala medier-profiler och deras vänlistor, engagera sig med personer genom fiktiva profiler, och lura användare att lämna ut kontoinformation genom att få dem att klicka på skadliga länkar.

“Övervakning-som-tjänst-enheterna som vi tagit bort och beskrivit i den här rapporten har brutit mot flera gemenskapsstandarder och användarvillkor. Med tanke på hur allvarliga deras överträdelser är så har vi förbjudit från våra tjänster”, uppger Meta i uttalandet.

Meta ger dock inga exempel på vilka kunder som bolagen har, men säger att det rör sig om såväl privatpersoner, juristfirmor och andra företag.