Det har ryktats om den här affären den senaste veckan. Men nu går Oracle ut och bekräftar att de köper Cerner, som levererar it-system till hälso- och sjukvården för 28,3 miljarder dollar – motsvarande nästan 258 miljarder kronor.

För Oracle innebär det här att de tar ett språng in i den heta marknaden för digitala lösningar för hälso- och sjukvård. Det kommer också innebära att de får en mängd data från sjukvården som de kan träna sina ai-baserade molntjänster på.

Larry Ellison, Oracles grundare, CTO och styrelseordförande, säger i en kommentar att den här nya generationen av medicinska informationssystem ska ”minska den administrativa arbetsbördan som belastar sjukvårdspersonalen, förbättra patienternas integritet och sänka de totala sjukvårdskostnaderna”.

– Genom att arbeta tillsammans har Cerner och Oracle kapaciteten att omdana leveranserna till sjukvården genom att personalen får bättre tillgång till information och att de kan fatta bättre beslut i behandlingarna, något som resulterar i bättre resultat för patienterna.

– Med det här förvärvet utvidgas Oracles uppdrag till att också ansvara för att förse vår överarbetade sjukvårdspersonal med en ny generation av digitala verktyg som är enklare att använda, och som möjliggör åtkomst till information via ett röstgränssnitt för att säkra molnapplikationer.

Cerner är högaktuella i Sverige eftersom de båda storregionerna Region Skåne och Västra Götalandsregionen satsar på deras system Millennium, även om det inte är utrullat än.

En annan pikant detalj i den här affären är att Cerner tidigare gått ut med att de valt Amazon Web Services som sin föredragna molnleverantör. Men i går uppgav Oracle att de kommer att flytta Cerners mjukvara till sin egen molntjänst och modernisera deras appar med verktyg som till exempel röstassistenter. Det skriver nyhetsbyrån Reuters.

– Det här kan göras mycket snabbt eftersom Cerners största verksamhet och viktigaste kliniska system redan körs på Oracles databas, säger Mike Sicilia som är chef över Oracles branschvertikaler.

Oracle förväntar sig att affären kommer att bli helt klar under 2022.