1. Smickra

Det viktigaste med det personliga brevet är att få arbetsgivaren att känna sig utvald. Du söker jobbet därför att du verkligen tror på just det här företaget. Den aktuella tjänsten är dessutom ditt drömjobb och det är ingen tvekan om att du brinner helhjärtat för uppgiften. Självklart är du också kompetent och kan visa det genom ett par konkreta exempel.

2. Sälj in dig själv

Skriv gärna en säljande rubrik. "Smart felfinnare integrerar allt" - till jobbet som systemtekniker till Polisens verksamhetsstöd.

Ha med en bild på dig själv - som ska se professionell ut. Välklädd mot en neutral bakgrund, gärna i svartvitt.

Om jag nu bara har skrivit en i raden av ansökningar och lika gärna skulle kunna tänka mig ett annat jobb?

Även en ansökan bara är en i raden av alla ansökningar så måste ambitionen ändå vara att skriva så intresseväckande som möjligt, att få läsaren att känna att du har en passion för arbetet. Du är helt enkelt en riktigt vass Windows Server-tekniker och du älskar verkligen infrastruktur och går in helhjärtat för att ta ett helhetsansvar för drift och förvaltning. Just Jordbruksverket skulle dessutom vara perfekt för dig eftersom du brinner för en hållbar utveckling och har ett engagemang på din fritid för djurrättsfrågor.

Se också till att ge exempel på vad du har åstadkommit. Och försök hitta några saker som arbetsgivaren har åstadkommit som du gillar.

3. Det här bidrar du med

Du måste tidigt beskriva vad du kan tillföra arbetsgivaren. "Med min långa erfarenhet inom bi, min dokumenterade goda förmåga som ledare och djupa insikt i fordonsbranschen tror jag att jag skulle ha mycket att bidra till Scania IT, exempelvis".

Arbetsgivaren vill också se åt vilket håll du strävar, så tag med en eller ett par rader även om det, men lite längre ned i brevet.

Liksom i cv:t måste du ha med några av de viktigaste sökorden, invävda på ett naturligt sätt i texten. Om du använder mjuka adjektiv, speciellt floskelartade sådana, se till att förklara vad du menar. Skriver du att du är flexibel kan du beskriva en situation där du har visat din flexibilitet.

4. Upplägg och avslut

Håll brevet kort och kärnfullt, gärna en halv sida långt. Det gäller oavsett tjänst.

Tänk också på att både för cv och personligt brev är språket viktigt. Det ska vara riktiga meningar och stavfel får inte förekomma.

Eftersom du ska väcka arbetsgivarens intresse gäller det också att sticka ut. Då är det en bra idé att även ha med någonting personligt från ditt liv, som skiljer ut dig från kandidaterna i övrigt. Du kanske är en passionerad vindsurfare? Skriv då det och gör det på ett medryckande sätt, men lägg det mot slutet av brevet.