1. Varför ska jag ringa arbetsgivaren?

I de flesta fall ger det inte speciellt mycket att ringa, speciellt inte om det handlar om en utlyst tjänst. Om du ringer bör du ha några väl avgränsade frågor att ställa om den aktuella tjänsten eller företaget, inte allmänna frågor som "har ansökan kommit fram?". Skickar du däremot in en spontanansökan kan det vara en bra idé att ringa och följa upp.

När eller om du ringer gäller det att vara väl förberedd - om tjänsten, företaget och så vidare. Ett vanligt problem är att du måste ringa under arbetstid och därför är extra stressad för att du måste gå undan och ringa. Det är i så fall bättre att ringa om du till exempel jobbar hemifrån en dag. Eftersom du gärna behöver ha ansökningshandlingar med mera tillgängliga när du ringer blir det extra komplicerat att göra det när du är på jobbet.

2. Hur ska jag mejla?

När du mejlar är det en bra idé att lägga cv och personligt brev i samma fil, så att det blir enklare för rekryteraren. Det är också bra att spara dokumentet som pdf så att formateringen säkert ser likadan ut hos mottagaren som hos dig själv.

Många lägger det personliga brevet direkt i mejlet. Nackdelen är att du inte får med en bra formatering på det sättet. Om du väljer att bifoga det personliga brevet kan du i stället ha en en kortpresentation av dig själv i mejlet, som en ingress till en tidningsartikel för att det ska kännas lockande att öppna den fylligare bilagan. Det är inte fel att göra både och - om du klistrar in det personliga brevet i mejlet kan du ändå bifoga det ihop med cv:t, med en finare layout.

Beroende på typ av tjänst kan du behöva skicka med arbetsprover. Söker du till exempel jobb som speldesigner blir det klart lättare om du har några konkreta jobb att visa upp. Enklast för rekryteraren är om du kan bifoga länkar till jobben.

Om du inte får jobbet är det en bra idé att ringa eller mejla för att fråga vad det var som saknades i ansökan.