1. Sökbarhet

Cv:t måste vara sökbart. Nyckelord är något av det mest centrala som rekryteraren utgår ifrån. Lägg gärna till en lista med sökord eller taggar längst ned i dokumentet.

Börja med att gå igenom ditt cv på Linkedin. Idag är Linkedin rekryterarnas viktigaste verktyg. Se till att få med de viktiga sökord som beskriver det du har erfarenhet inom, men också de områden där du vill utvecklas framåt.

2. Effektivt upplägg

Cv:t ska vara kort, max på en sida om du mindre arbetslivserfarenhet. Har du längre erfarenhet och söker en mer kvalificerad tjänst förväntar sig däremot rekryteraren en fylligare cv, men den måste fortfarande vara lättöverskådlig så att det snabbt går att få fram viktiga fakta.
Även om du har en mastigare cv - gör den inte på fler än tre sidor. Sålla bort allt som inte är intressant för den aktuella tjänsten.

Se till att det mest relevanta och aktuella ligger först. Det gäller både cv och personligt brev.

Om du utgår från en platsannons är det viktigt att du analyserar texten i annonsen och tar ut ett antal nyckelord, som "bi", "verksamhetsutveckling", "Java", "it-arkitektur", "chefserfarenhet", "lastbalansering", "Linux". I cv:t utvecklar du vilken erfarenhet du har inom dessa viktiga områden.

3. Anpassat innehållet

Det är större chans att lyckas om ansökan är anpassad efter den aktuella arbetsgivaren och arbetsuppgifterna. Mer allmänt utformade ansökningar har betydligt svårare att nå fram. Hur du utformar cv:t beror mycket på om du skriver en spontanansökan, om du skriver den för att du fått tips av kontakter eller om du gör det för att du har läst en platsannons.

I en annonstext kan det exempelvis stå: "För rollen krävs minst fem års arbetslivserfarenhet som it-arkitekt eller senior programmerare. Du har goda kunskaper kring teknik och lösningsdesign inom aktuellt område."

Om rekryteraren ens ska öppna ditt cv måste du tydligt kunna visa upp att du har arbetat i flera år som programmerare och att det finns exempel på system som du själv har designat. Det här är ännu viktigare för jobb inom offentlig sektor. Där är det ett måste att vissa så kallade skall-krav är uppfyllda. I en annons till ett arbete på en myndighet kan det stå:

"Du har en akademisk utbildning inom it och tidigare erfarenhet som utvecklare inom Java (jee)."

Om du är Sveriges bästa Java-utvecklare, men självlärd kommer du inte att gå vidare eftersom du inte uppfyller ett av skallkraven - "akademisk utbildning". Eller om du har en akademisk utbildning som statsvetare. Är du en grym Dotnet-utvecklare, men inte har någon tidigare erfarenhet inom jee kommer du också direkt att skrivas av.

4. Referenser

Har du folk som intygar dina kompetenser på Linkedin ger det ett extra förtroende. I ditt "vanliga" cv är det bättre att skriva att du återkommer med referenser på begäran. Om referenten ska vara effektiv bör du ha pratat med denne innan och satt in den i just den tjänst du söker nu.

5. Utvecklingslinje

För dig som har arbetat länge på samma företag är det viktigt att visa hur du har utvecklats - vilka olika roller du har haft och vilka olika projekt och områden du har arbetat inom.

Du som har en mer splittrad yrkesbana gör också klokt i att försöka knyta ihop de olika stegen för att visa att du har utvecklats i en viss riktning.