Steg ett. Ditt inre jag.

Att lyckas i karriären beror på vad du vill få ut av din karriär. Men hur vet du det?

Frågan är existentiell och storheter som Jesus och Buddha har grundat religioner genom att gå in på djupet med hur de vill leva, vara och agera som människor.

Det är inte en slump att de stora guruerna gärna gick ut i öknen eller bosatte sig några månader på en bergstopp för att verkligen kunna hitta sitt inre jag. Riktigt så långt kanske du inte behöver gå, men det pekar ändå ut riktningen.

De flesta når någon gång en punkt där de vill göra något mer eller något annat. Det klokaste är att sätta sig ned och resonera kring några grundfrågor först, innan du ens börjar fundera på att söka nytt jobb, eller klättra internt.

Här är några exempel:

 • Vad tycker jag är roligt att göra på jobbet?
 • Vad tycker jag inte är roligt att göra på jobbet?
 • Vad är jag bra på?
 • Hur är jag på jobbet?
 • Hur uppfattar andra mig på jobbet?
 • Vilka är mina bästa egenskaper?
 • Vilka är mina sämsta egenskaper?
 • Hur är en bra arbetsgivare?
 • Hur är en bra chef?
 • Hur är jag som ledare?
 • Vilken typ av arbetsgivare trivs jag bäst med?

Fundera under några veckor och skriv ned listor. Helst i ett verktyg som är lättillgängligt oavsett var du är, till exempel i Evernote.

Komplettera gärna dina egna svar med att skicka ut en enkät till några personer du litar på, förslagsvis några arbetskamrater. Det är svårt att själv ge objektiva svar.

Steg två. Du själv i framtiden.
När du har en bättre bild om vem du är och vilka värden som både du själv och en arbetsgivare tycker är viktiga - då är det dags för nästa steg.
Tag gärna hjälp av någon du har förtroende för. Din partner, en kompis eller en extern coach. Eller allihop.

Stäm av din lista med dem. Tag sedan ett samtal om vad du vill göra i framtiden.
 1. Var ser du dig själv om ett år?
 2. Om tre år?
 3. Om fem år?
 4. Om tio år?

Vad vill du ha uppnått? Hur ser din inre bild ut? Hur ser din livssituation ut? Vad krävs för att få ihop din livsekvation?

Se till att lägga tid på din vision. Ha dörrarna öppna och våga drömma. 

Fundera igen under några veckor, tag sedan ett nytt samtal. Det viktiga är att du skapar en tydligare bild kring dig själv.

 

Steg tre. Det här kan jag göra.

Du kanske kommer fram till att du vill fördjupa dig inom ett visst område - kanske bli en bättre utvecklare och lära dig mer om serverprogrammering. Eller så kommer du på att du vill lyfta blicken och vara mer utåtriktad, kanske som projektledare.
Eller så vill du hellre jobba med affärsutveckling eller sikta in dig på att bli hög chef. Oavsett vilket är det nu dags för nästa steg.

Du behöver svara på frågor av typen:
 • Vilka kunskaper saknar du?
 • Vilka människor skulle vara bra att lära känna?
 • Vilka företag ligger inom mina områden?

Gör återigen listor. När grundjobbet är gjort är det läge att agera.

Steg fyra. Börja genomföra planen.

1. Gör ett bra jobb!

När du vill vidare behöver du ha prestationer att visa upp. Ju duktigare du är på jobbet och ju fler verkliga resultat du presterar, desto mer har du att visa upp när du ska ta nästa steg. Se därför också till att kontinuerligt dokumentera det du presterar.

2. Utbilda dig!

För att komma dit du vill kan du behöva kunskaper inom nya områden, eller komplettera det du redan kan. Se därför till att hela tiden hålla dig uppdaterad vad gäller kunskap. Nöj dig inte bara med det du redan vet.

Den som har jobbat med exakt samma sak på samma företag i 20 år har små chanser att flytta på sig. I dagens snabbrörliga värld gäller det att hela tiden hålla dig uppdaterad, bara för att upprätthålla ungefär samma position. Vill du vidare kräver det än mer.

Det behöver också hänga med i de trender som gäller i branschen och förstå vad företagen vill satsa på. Här är det till stor hjälp att hänga med i branschpressen, till exempel genom att läsa Computer Sweden.

3. Nätverka!

En rad studier pekar på att de allra flesta jobb blir tillsatta utifrån kontakter och referenser. Därför är det nödvändigt att börja nätverka.

Det kan ske genom att gå med i karriärnätverk och inom it-området finns det mycket att gå på. Åtminstone i de större städerna är det vanligt med träffar, "meetups" av olika slag. Det finns också en mängd användarföreningar för de som till exempel är intresserade av ett visst programmeringsspråk, projektmetodik eller systemområde som affärssystem eller crm. För chefer finns en mängd chefsnätverk.

Att nätverka är i sig en konst, men ett grundtips är att sätta upp ett mål: Idag ska jag ha pratat med tre personer jag inte kände förut på minglet. Det är också bra att haka på någon annan som verkar social och den vägen bli introducerad för andra.

Ett bra sätt att nätverka är att föreslå luncher. Du kan börja med folk på jobbet, den lättaste vägen till en ny tjänst är ändå internt. Fortsätt med kontakter du redan har - kompisar, före detta kollegor, affärskontakter. Fortsätt med företag du är intresserad av. Du kan pröva med att hitta kontakter via Linkedin. De flesta är överraskande positiva.

Glöm inte bort de virtuella nätverken, speciellt grupper inom dina intresseområden på Linkedin. Rekryterare går gärna in här och kikar när de är ute och headhuntar.

4. Hjälp andra och visa ambition!

En del forskning har visat att de som lyckas bäst i arbetslivet är de som är mest generösa. Adam Grant, professor i organisationspsykologi, har till exempel skrivit en bok i ämnet.

Det gäller helt enkelt att försöka vara en schysst snubbe. Vänliga, trevliga och generösa människor lyckas i allmänhet bättre än de som är sura och ogina, mycket förenklat.

Initiativkraft och ansvarstagande kan vara en del av detta, att ta på sig fler uppgifter än de som du exakt har inom ditt eget ansvarsområde. Det visar på ambition. Tar du dig an uppgifter som du inte har absolut koll på visar det också att du klarar att ta dig an utmaningar.

5. Skaffa en mentor!

När du har bestämt dig för att komma vidare i någon form är det en bra idé att skaffa en samtalspartner som du träffar kontinuerligt, kanske en gång i månaden. Mentorn kan vara en kompis. Det kan också vara en mer senior person eller en professionell karriärcoach. Det går också att hitta en mentor genom att anmäla sig till ett mer formellt mentorsprogram. Ett allmänt tips är att fokusera på de personer som ger dig energi och som uppskattar dig för den du är.

Tänk igenom vad du vill få ut av mentorn, vilka dina mål är och vad det för person som då skulle vara bra. Våga fråga! De flesta blir smickrade och hjälper gärna till. Förklara bara varför du valt just honom eller henne, så personen känner sig utvald. Men yngre personer som är mitt uppe i sin egen karriär och familj kanske har svårt med tid, så välj hellre en lite äldre person.

Mentorn bör utmana dig, lyssna på dig och komma med konkreta tips. Om det mest blir historier och anekdoter från förr är det nog bra att byta.

6. Göra en 180-gradare?

Dina grubblerier kan mycket väl leda till att du vill göra något helt annat eller i gränslandet till det du gör nu.

Det enklaste är att prata med folk internt som jobbar med sådant som du själv skulle vilja syssla med. Bygg upp ett nätverk där och säg att du tycker att det de gör verkar kul och ställ frågor kring det.

För att komma in på något helt annat får du vara beredd på att sänka lönen, kanske att ta en assistentroll. Dessutom att bygga din kompetens inom området genom att gå kurser och så vidare. Framför allt gäller det att vara ihärdig och visa att just det här är något som jag brinner för.

Det kan också löna sig att ha kontakt med rekryteringskonsulter som jobbar med den typ av roller som du vill in på. Även om du inte motsvarar alla önskemål kan du ha fördelar som andra kandidater saknar, till exempel branscherfarenhet.