Utgivare och streamingplattformar i tretton länder ska nu inleda ett samarbete för att bekämpa piratverksamhet inom anime- och mangaindustrin, rapporterar Nikkei Asia.

Som grund till detta kommer en ny organisation lanseras. Den ska styras av Japans Content Overseas Distribution Association som består av 32 japanska företag. Även The Motion Pictures Association i USA och Copyright Society of China kommer att delta.

Mellan januari och oktober 2021 uppskattades piratverksamhet av manga kosta bara den japanska marknaden omkring 800 miljarder yen, motsvarande cirka 63 miljarder kronor. Detta är mer pengar än hela den officiella utgivningen omsatte under perioden. I USA uppskattas skadorna uppgå till tusen miljarder yen för det senaste året, motsvarande cirka 79 miljarder kronor. 

En återkommande utmaning med att komma åt piratkopierare är att piratsajter ofta har servrar i andra länder vilket gör att rättsliga åtgärder kräver ett större internationellt samarbete. Något som den nya organisationen vill arbeta för att underlätta.

Läs också: Tysk hackare skapade gigantisk botnät för att ladda ner anime