Huawei har också ökat investeringarna i företag som försöker på bygga upp Kinas halvledarindustri. Det skriver Wall Street Journal.

Investeringarna sker genom en fond som de lanserade 2019, det vill säga ungefär vid den tiden då USA började bannlysa Huawei, med hänvisning till landets säkerhet.

Fonden, som går under namnet Hubble Technology Investment, har sedan starten stöttat 56 företag, enligt data från analysfirman PitchBook. Nästan hälften av investeringarna har gjorts under de senaste sex månaderna, då komponentbristen accelererat.

USA:s bojkott har slagit hårt mot Huawei och företaget uppgav förra månaden att restriktionerna inneburit att de tappat en tredjedel av sina intäkter under 2021.

Den stora majoriteten företag som fonden investerat i är involverade i leveranskedjan för halvledare, och det innefattar bland annat utvecklingsbolag inom tillverkning och design av chipp, men även företag som tillverkar halvledarmaterial, utvecklar mjukvara och utrustning för att tillverka chipp.

Wall Street Journal skriver att Huawei inte avslöjar hur stor investeringsfonden är, men de ska enligt tidningen ha investerat tiotals miljoner dollar i vissa företag.

Liknande investeringsfonder drivs av andra kinesiska elektronikföretag som smartphone-tillverkarna Xiaomi och Oppo samt pc-jätten Lenovo.