Cybersäkerhetsorganisationen Citizen Lab varnar för att den officiella OS-appen, My2022, innehåller säkerhetsbrister som innebär att användardata skulle vara exponerad vid en dataläcka. Något som först uppmärksammades av BBC.

Samtliga deltagare i vinterns OS i Peking – både atleter, publik och media – måste använda My2022-appen för dagliga covid-19-kontroller. Appen kan också användas för röstchatt, filöverföring och OS-nyheter.

I en separat obeservation skriver Citizen Labs att My2022-appen också ska innehålla en funktion, som ännu inte tycks vara påslagen, som kan censurera vissa ord. Exempelvis namnen på kinesiska ledare och myndigheter samt referenser till bland annat protesterna och massakern på Himmelska fridens torg. Det ska också finnas en funktion i appen som gör det möjligt att flagga saker som ”politiskt känsliga”.

Den kinesiska statliga tidningen Global Times har avfärdat kritiken mot appen. Tidningen jämför appen med den som användas för OS i Tokyo och skriver att all personlig information på den är krypterad.

Vinter-OS i Peking drar igång den 4 februari och pågår fram till 20 februari.

Läs också: Drönarleverantörer anklagas för att övervaka uigurer - USA skärper sanktioner