Under året kommer Meta, Facebooks moderbolag, att få på plats en AI-superdator som de räknar med kommer att bli snabbast i världen. Det skriver företaget i ett blogginlägg.

AI Research Supercluster, RSC, ska vara färdigbyggd om ett halvår men redan nu har Metas forskare börjat förbereda den för att träna modeller med många miljarder parametrar – den ska både kunna analysera språk och bilder.

Modellerna ska tränas med krypterad användargenererad data som dekrypteras precis före träning, skriver Meta i blogginlägget. Man påpekar också att RSC är isolerat från internet utan direkt inkommande eller utgående anslutningar och att trafiken endast flödar från Metas produktionscenter.

Syftet med superdatorn är att bygga det ”metaversum” som är Facebookgrundaren Mark Zuckerbergs vision och som innebär att människor ska kunna umgås i en tredimensionell miljö.

Bland annat hoppas Meta att man med hjälp av RSC ska kunna få fram realtidsöversättningar så att människor som talar olika språk ska kunna samarbeta eller spela AR-spel tillsammans.