Bara om den belarusiska presidenten Alexandr Lukasjenko slutar hjälpa de ryska trupperna inför en eventuell invasion av Ukraina tillhandahåller de dekrypteringsnycklarna.

Om uppgifterna visar sig stämma vore det första gången ransomware använts på det här sättet. Det skriver tekniksajten Ars Technica och refererar till ett meddelande som en grupp som kallar sig Cyber Partisans skrev på Telegram:

“BelZhD, under ledning av terroristen Lukasjenko, låter dessa dagar ockupationstrupperna komma in i vårt land. Som en del av cyberkampanjen “Peklo” krypterade vi huvuddelen av BelZhD:s servrar, databaser och arbetsstationer för att bromsa och störa driften av vägen. Backuperna har förstörts”.

De tillägger att dussintals databaser har attackerats, men att automations- och säkerhetssystem inte rörts för att undvika nödsituationer.

Gruppen skriver också om attacken på Twitter:

En representant för gruppen skriver i ett meddelande till Ars Technica att cyberkampanjen riktar sig mot specifika enheter och regeringsdrivna företag med syfte att pressa den belarusiska regeringen att släppa politiska fångar och stoppa ryska trupper från att ta sig in i landet för att attackera Ukraina.