Uppdatering (2022-04-21):
I samband med presentationen av onsdagens kvartalsrapport passade Teslas vd Elon Musk på att tala sig varm om Optimus, företagets satsning på en människoliknande robot.

– Betydelsen av Optimus kommer att bli uppenbar under de kommande åren. De som är insiktsfulla och tittar eller lyssnar noga kommer att förstå att Optimus i slutändan kommer vara värd mer än bilbranschen, sade Elon Musk enligt ett citat från Techcrunch.

Den 173 centimeter långa roboten kommer att använda sig av neurala nätverk i kombination med en avancerad ”superdator” från Dojo.

Målet är att lansera roboten redan nästa år, men det bör i sammanhanget påpekas att Elon Musk är ökänd för att överdriva hur snabbt det går att slutföra projekt. Till exempel skulle Cybertruck ha börjat säljas för flera år sedan och vid det här laget skulle vi redan ha påbörjat koloniseringen av Mars.

Tidigare (2022-01-28):

När Elon Musk presenterade den senaste kvartalsrapporten för Tesla i veckan var det inte de nya fordonen som Cybertruck och annat som stod högst på agendan. Nej, det var i stället Tesla Bot – den människorobot som ska börja utvecklas under året, rapporterar CNBC.

Roboten, som också går under namnet Optimus, har enligt Elon Musk ”potential att bli mer betydande än fordonsbranschen över tid”.

Och även om roboten ligger långt fram i tiden och kanske aldrig blir verklighet så skulle den kunna revolutionera ekonomin om den kan utföra sådant som bara människor kan göra nu framhöll han.

– Vad händer om du faktiskt inte har brist på arbetskraft? Jag är inte säker på vad en ekonomi ens betyder vid den tidpunkten. Det är vad Optimus handlar om, så det är väldigt viktigt.

Redan i augusti, under företagets AI-dag, visade Elon Musk upp en Tesla Bot i form av en människa utklädd till robot och sa då att roboten är avsedd att vara vänlig, kunna navigera genom en värld av människor och eliminera farliga, repetitiva och tråkiga uppgifter.