I oktober 2020 meddelade Post- och telestyrelsen, PTS att de kinesiska leverantörerna Huawei och ZTE skulle stängas ute från det svenska 5g-nätet. Beslutet togs efter att Säpo och Försvarsmakten sagt nej.

Huawei överklagade beslutet men förlorade i två instanser. Nu vill den kinesiska leverantören ha skadestånd och har därför vänt sig till den den internationella skiljedomstolen ICSID där deras begäran registrerades den 21 januari.

Skadeståndskravet ligger på minst 5,2 miljarder kronor som enligt Huawei är det som bolaget förorat 2021-2025 men uppger att det ””bara en bråkdel av de totala förluster som Huawei kommer att drabbas av till följd av den svenska regeringens agerande”.

Rikard Allvin, expert på handelsfrågor och författare till boken Frihandelns fångar, säger till SVT Nyheter att beloppet dock kan landa betydligt högre.

– Antagligen kan det vara närmare 30 miljarder, till och med 40 miljarder. De ska försöka kvantifiera det senare, men det är en hejdlös massa pengar.

Han bedömer dock att det inte handlar enbart om att få skadestånd utan att det också finns en strategisk aspekt

– Att stämma Sverige på det här viset, med den här typen av jättehöga skadeståndskrav, är ett sätt att avskräcka andra länder som också står inför huruvida de ska inkludera Huawei i sin 5g-utbyggnad.