Under loppet av sex månader har F-secure upptäckt över dussintalet program som kan göra allt från att vidarebefordra ens sms till avlyssning och listor på vilka man har pratat med.
– Från början trodde vi att det här skulle vara ett ganska begränsat fenomen, att det bara skulle finnas ett fåtal företag som utvecklar spionprogram för smarta mobiler, säger Jarno Niemelä, antivirusforskare på F-Secure, på företagets blogg.
Att det bara skulle var frågan om en liten nisch visade sig vara en felbedömning. Det visar sig att det är frågan om en liten industri som har legat lågt och kunnat undgå uppmärksamhet.
Ofrivillig reklam
– De här programmen marknadsförs som någonting som ska användas för att till exempel övervaka barnen. Men självklart kan de användas för mycket allvarligare saker än så, till exempel industrispionage eller att stjäla identiteter, säger Mikko Hyppönen, forskningschef på F-Secure.

Samtidigt som det är viktigt att uppmärksamma den här typen av program vill företaget inte ge dem för mycket uppmärksamhet.

– När vi förra gången nämnde ett program vid dess riktiga namn resulterade det bara i bättre försäljning för tillverkaren, säger Mikko Hyppönen.

Därför har det valt att bara kalla sin senaste upptäckt, som lagts till i deras Mobile Antivirus-program, för Acallno.A.
Förutom program som installeras på telefonen finns det också hårdvarumodifierade telefoner där övervakningen är förinstallerad.

Än så länge är det i jämförelse med pc-världen svårare att sprida spionprogram för mobiltelefoner.
– Den som vill övervaka en telefon måste ha fysisk tillgång till den, säger Mikko Hyppönen.

Krypterar trafiken
Landets it-säkerhetschefer är inte överraskade över utvecklingen.
– Mobilen har blivit en dator och då är det här en naturlig utveckling, säger Kent Larsson, informationssäkerhetschef på Stockholms stad.

Samtidigt som det är ett nytt område är det ett område som man som säkerhetsansvarig måste vara väldigt observant på, enligt Kent Larsson. 
– Det är ett område som jag tror kan bli väldigt stort, säger han.

Stockholms stad har tagit ett första steg för att skydda sina mobiler och installerat stöd för kryptering.
– När det gäller virusskydd så följer vi utvecklingen. Bäst är om vi kan samarbeta med samma leverantörer som på pc-sidan, säger Kent Larsson.

Fakta

Spionprogrammen som F-Secure har tittat på har ett antal olika funktioner. De kan:

Skicka vidare sms.

Visa var telefonen befinner sig.

Skicka listor på vilka man har ringt till.

Avlyssna samtal. När det gäller just avlyssning säger leverantörerna att de kan avlyssna samtal, men F-Secure har inte verifierat att den funktionen finns. Men det finns inga tekniska hinder, enligt Mikko Hyppönen.

För att kunna installeras krävs det att den som vill spionera har tillgång till mobilen.