Meta, tidigare Facebook, är redan på EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestagers radar för sitt insamlande och användande av data.

Det kan bli ännu mer så, när eller om den nya trenden metaversum, som Meta investerar tungt i, slår igenom. Vestager uttalade sig under ett onlineevent i går om att metaversum är ett område som EU kommer att börja titta närmare på – men att de måste förstå den här nya digitala världen bättre innan de kan besluta hur de kan reglera den. Det skriver nyhetsbyrån Reuters.

– Metaversum är redan här. Så självklart börjar vi analysera vilken roll en reglerande myndighet ska, och vilken roll våra lagstiftare ska ha, sade Margrethe Vestager under ett onlineevent som anordnades av tyska mediaföretag.

– Allt vi gör måste vara faktabaserat och baserat på den information vi kan få. Vi måste förstå den innan vi kan besluta om vilka åtgärder som skulle vara lämpliga.

Metaversum kan beskrivas som en verklighet där gränsen mellan den digitala och fysiska världen suddas ut med hjälp av tekniker som virtuell och förstärkt verklighet, och där användare representeras av avatarer. Även Microsoft satsar på det här området.