Företagens it-investeringar i publika molntjänster, inom vissa nyckelsegmentet, kommer att vara större än investeringarna i traditionell it år 2025, enligt en ny rapport från analysföretaget Gartner.

Rapporten omfattar bara de enterprise-IT-kategorier som kan flyttas över till molnet, inom applikationsmjukvara, infrastruktur, affärsprocesser och systeminfrastruktur.

Vid 2025 kommer 51 procent av it-investeringarna inom de här fyra kategorierna ha gått från traditionella lösningar till det publika molnet, jämfört med 41 procent 2022.

Nästan två tredjedelar av investeringarna i applikationsmjukvara kommer att riktas mot molnteknik 2025, upp från 57,7 procent 2022.

– Övergången till molnet har bara accelererat de senaste två åren som en följd av Covid-19, då organisationer har förhållit sig till en ny affärs- och social dynamik, säger Michael Warrilow, analytiker på Gartner.

– Teknik och tjänsteleverantörer som inte lyckas anpassa sig till hastigheten i det här molnskiftet löper en ökande risk att föråldras eller i bästa fall förpassas till lågtillväxtmarknader.

I år väntas traditionella lösningar utgöra 59 procent av omsättningen, men tillväxten här är mycket lägre än i molnet.

Drivkrafter för molnet är de integrationsmöjligheter, agila arbetsprocesser och komponerbar arkitektur som krävs för de långsiktiga digitala transformationsprojekt som startar upp.