Enligt en ny analys gjord av säkerhetsföretaget Proofpoint ska 58 procent av organisationer som infekterats med ransomware valt att betala den begärda lösensumman till anfallarna för att komma åt sina krypterade system.

I dessa fall ska enbart 54 procent av betalningarna ha lett till att organisationerna fått tillbaka kontrollen över sina system.

En tredjedel av fallen ska ha lett till att offren betalade ytterligare lösensummor som krävdes av angriparna innan de fick tillbaka sina system. I tio procent av fallen där angriparna ville ha ytterligare betalning ska offret vägrat betala och därmed förlorat tillgången till sina data. I fyra procent av fallen när offret betalat fick de aldrig tillbaka sina data.

Det förekommer också varianter där offret får tillbaka sina data efter en betalning, men där angriparna istället hotar med att läcka data som de stulit om offret inte betalar en annan lösensumma. 

Rättsväsendet och cybersäkerhetsexperter har återkommande varnat organisationer för att betala lösensummor till hackare. Detta eftersom det inte finns någon som helst garanti för att de kommer hålla vad de lovar och för att betalningarna bara uppmuntrar dem till att fortsätta.

Läs också: Känt ransomware-gäng tar över Trickbot