En hel värld slogs med förskräckt häpnad igår morse när Ryssland gick till attack mot Ukraina. Det gäller inte minst de it-konsultbolag som har en stor del av sina anställda i det invaderade landet. På Nexer var det en tung dag, och det märks på vd Lars Kry att han och hans kollegor är tagna.

– Jag har varit där nere under sju år och känner hur mycket folk som helst. Så sent som igår när jag pratade med dem trodde de inte heller att det här skulle hända, säger han.

Han säger att det har funnits gott om tid att förbereda sig affärsmässigt, så det är knappast den delen som oroar honom mest idag.

Fullt fokus på människorna

– Vi har haft en plan för att säkra det eftersom det här har hållit på ett tag, men ändå är alla förvånade över att det faktiskt hände. Alla åtgärder för att se till att vår affärsverksamhet fortsätter, och all känslig data är flyttad, och det är ju bra. Nu är det fullt fokus på våra människor, och att kunna hjälpa dem.

Vad kan ni göra härifrån Sverige?

– Just nu hjälper vi dem att ta sig till Lviv och andra städer så långt västerut som möjligt. Vi har bokat hotell till vår personal och deras familjer. Sedan tittar vi också på möjligheter att hjälpa dem till andra länder. Vi jobbar på alla håll och kanter, men det är inte så lätt att lämna landet nu. Vi har även några anställda som är inkallade, med motsvarande reservofficers-roller.

Nexer har cirka 1 200 anställda i städer som Kharkiv, Kiev, Odessa och Lviv. Och Lars Kry säger att man försöker hjälpa till så mycket man kan, och att de flesta medarbetare på plats är lika chockade över den plötsliga invasionen som alla andra.

– De är helt tagna. Just nu är det lite svårt att få tag på dem, och det jag vet nu är kanske något annat om två timmar, säger han.

Kommer det bli aktuellt att försöka få hem de anställda till Sverige om det går?

– Vi kommer göra allt vi kan för att skydda våra anställda. Det kan bli att vi hjälper dem till Polen, eller till något annat land. Men sedan är det inte säkert att det går, och det är inte heller helt säkert att de vill. Många vill vara kvar och försvara sitt land.

Konstant kontakt med kontoren

Tietoevry är ett annat bolag med tung närvaro i Ukraina. Cirka 2 000 Tietoevry-anställda finns i landet, och bolaget skriver att mycket fokus har legat på spänningarna vid ukrainska gränsen under den senaste tiden, och att man nu är bedrövade över att se hur konflikten har eskalerat. Det har också medfört att bolaget har aktiverat sina krisinsatser.

Christian Pedersen, vd på Tietoevry Create
Christian Pedersen, vd på Tietoevry Create.

Christian Pedersen, vd på Tietoevry Create, säger att man har konstant kontakt med kontoren i Lviv, Kiev, Odessa och Kharkiv.

– De är naturligtvis oroliga och till viss del överraskade efter att situationen eskalerat under morgonen. Vi är alla djupt berörda och gör vårt yttersta för att stötta våra kollegor. Deras säkerhet och välmående är vår främsta prioritet, säger han och konstaterar att man jobbar på så bra man kan.

– På grund av pandemin har många anställda arbetat hemifrån och vi har rutiner för att kunna jobba på olika platser när så behövs.

Antällda på dotterbolag

De allra flesta Tietoevry-anställda i Ukraina jobbar på dotterbolaget Infopulse, som främst jobbar med forskning- och utvecklingstjänster inom mjukvara, och som ingår i affärsenheten Tietoevry Create. Största delen av Infopulses leveranser sker globalt, men ungefär 25 procent är mot nordiska kunder.

– Vi vill påpeka att ingen del är kritisk för de nordiska länderna, säger Christian Pedersen.
I dagsläget är fokus att få de anställda i säkerhet.

– Vi har erbjudit att hjälpa till att omlokalisera våra kollegor till andra orter i de västra delarna av Ukraina och till kringliggande länder, och vi fortsätter med det så gott det är möjligt. Våra åtgärdsplaner innefattar också överföring av kapacitet till andra delar av vår verksamhet, för att minimera påverkan på våra kundleveranser från Ukraina.