Flera mjukvarubolag har på sista tiden meddelat att de stoppar sina verksamheter i Ryssland, som en följd av invasionen av Ukraina.

Nu uppger det nordiska konsultbolaget Tietoevry i ett pressmeddelande att de beslutat att avsluta sin verksamhet i Ryssland, där de i dag har ungefär 100 anställda i Moskva och St Petersburg, som jobbar för lokala och internationella kunder.

”Mot bakgrund av den pågående militära aktiviteten och den humanitära krisen i Ukraina ser företaget det som etiskt olämpligt att fortsätta med verksamheten i Ryssland” motiverar de beslutet.

Som Computer Sweden tidigare skrivit har Tietoevry ungefär 2000 anställda i Ukraina. Där försöker de bistå med evakueringar till säkrare områden och tillhandahålla nödvändigheter och förskottsbetalningar av löner, uppger de i pressmeddelandet.

Vd Kimmo Alkio säger i en kommentar:

– Vi är alla chockade över den tragiska situationen i Ukraina som slår mot det moderna samhället och mänskliga rättigheter. Vår främsta prioritet i det här svåra läget är att värna våra anställdas säkerhet. Mot bakgrund av detta har vi valt att påbörja en avveckling av vår verksamhet i Ryssland. Vi hoppas att våldet och lidandet i Ukraina ska upphöra så snart som bara möjligt.

Tietoevry uppger vidare att processen för att lämna Ryssland inleds omedelbart och ska ”genomföras på ett kontrollerat sätt mot anställda och kunder”.

Ryssland står för ungefär 0,4 procent av koncernens omsättning och därmed väntas inte avvecklingen ha någon väsentligt inverkan på bolagets ekonomi, uppger de vidare.