Elon Musks företag SpaceX kommer att skicka fler Starlink-terminaler till Ukraina för att förse landet med satellitbaserat internet.

På Twitter skriver Ukrainas president Volodymyr Zelensky:

”Har pratat med Elon Musk. Jag är tacksam mot honom för att han stöttar Ukraina i ord och handling”. ”Nästa vecka kommer vi att ta emot ytterligare ett parti med Starlink-system för förstörda städer”.

SpaceX skickade en första leverans av Starlink-enheter den 26 februari efter att landets digitaliseringsminister Mykhailo Fedorov vädjat till Elon Musk på Twitter om den här tjänsten.

Leveransen kom fram den 28 februari. Ett par dagar senare uppmanade Elon Musk ukrainarna att vara försiktiga när de använder tjänsten. ”Starlink är det enda icke-ryska kommunikationssystemet som fortfarande fungerar i vissa delar av Ukraina, så sannolikheten för att bli måltavla är hög”, skrev han på Twitter.

Han uppmanade då användarna att bara använda tjänsten när de måste, att placera antennen så långt från människor som möjligt och att lägga ett ljuskamouflage över antennen så att den inte syns.