Det var genom ett Facebook-inlägg sent förra veckan som den ukrainska militären bad om hjälp från entusiaster om att donera sina hobbydrönare och även ställa upp som operatörer för att flyga dem. ”Kiev behöver dig och din drönare i denna stund av raseri”, löd inlägget.

Nyhetsbyrån AP skriver att en entreprenör som driver en butik för konsumentdrönare i Kiev tömt hela sitt lager på 300 drönare från den kinesiska leverantören DJI för sakens skull. Andra arbetar med att få in fler drönare från släkt och vänner i Polen och från andra håll i Europa.

En operativ chef på ett drönarföretag i Kiev, som före kriget sålde drönartjänster till bönder och energibolag, säger till AP:

– Varför vi gör det här? Vi har inget val. Det här är vårt land, vårt hem.

Nu hjälper han till med expertkunskap om tekniken.

– Vi försöker använda absolut allt som kan hjälpa till att skydda vårt land och drönare är ett bra verktyg för hämta in realtidsdata.

Till skillnad från de mycket större stridsdrönarna som Ukraina har tillgång till, och som är tillverkade i Turkiet, så är inte konsumentdrönarna särskilt användbara som vapen, men de kan fungera som kraftfulla spaningsverktyg, skriver AP.

Civila har använt drönare för att spåra ryska konvojer och vidarebefordra bilder och GPS-koordinater till ukrainska trupper. En del maskiner har även mörkerseende och värmesensorer.

Det finns dock en nackdel. Den kinesiska leverantören av konsumentdrönare i Ukraina tillhandahåller ett verktyg som gör att det är enkelt att fastställa positionen för en oerfaren drönaroperatör, och ingen vet riktigt vad leverantören kan göra med denna data. Det har gjort en del av de frivilliga oroliga, skriver AP.

Ukrainska drönarexperter säger att det går att höja säkerhetsnivån i användningen och att de försöker lära operatörerna har de kan skydda sin position.

Ukraina har en utvecklad drönarindustri med flera lokala startups inom den här och närliggande tekniker.