Mängden skadeprogramsattacker mot mobiler har ökat med 500 procent under årets första månader, enligt en rapport från säkerhetsföretaget Proofpoint. Attackerna går främst ut på att försöka stjäla känslig information, som inloggningsuppgifter och bankuppgifter, men olika former av spårning förekommer också.

Enligt rapporten är både IOS och Android märkbart drabbade, men ett överslag råder åt Android på grund av plattformens mer öppna natur.

Mycket vanligt förekommande på båda plattformarna är nätfiske-sms som innehåller länkar till vad som ser ut som legitima inloggningssajter för populära tjänster, men som egentligen stjäl uppgifterna som skrivs in.

Andra återkommande hot är Flubot och Teabot som kan stjäla inloggningsuppgifter och dessutom sprida sig vidare genom offrets adressbok. Tanglebot som sprids via fejkade notifikationer om paketleveranser. Moqhao som är en fjärrstyrningstrojan som kan övervaka offrets enhet. Brata som givit sig på italienska bankkunder och Tianyspy som synts till i Japan och som skickar meddelanden som ser ut att komma från offrets mobiloperatör.

Proofpoints uppmaning är att mobilanvändare skyddar sig genom att vara medvetna om de olika tekniska och sociala metoderna som anfallare använder. Var aktsam med meddelanden som innehåller länkar och som uppmanar till att agera snabbt. Det är också en bra idé att skaffa ett välkänt antivirusprogram. Något som Proofpoint säger att 76 procent av mobilanvändarna inte har i dagsläget.

Läs också: Polisen varnar - Bedragare från ”Elgiganten” försöker skinna äldre