Medan invasionen av Ukraina fortgår försöker ryska staten begränsa den information som når de egna medborgarna. Bland annat har Facebook blockerats och åtkomsten till Twitter är begränsad.

För att kringgå censuren börjar nu ryssar använda sig av virtuella privata nätverk för att komma åt de blockerade sajterna.

Nedladdningen av de tio bästa vpn-apparna ökade med 1 500 procent mellan invasionens första dag, 24 februari, till den 8 mars visar data som Sensortower tagit fram åt CNBC. Totalt handlade det om sex miljoner nedladdningar under perioden.

Vpn-företaget Surfshark uppger samtidigt att deras veckoförsäljning ökat med 3 500 procent från krigets början och att de sett toppar just när Facebook blockerades,

– En sådan snabb ökning betyder att människor som bor i Ryssland aktivt letar efter sätt att undvika statlig övervakning och censur", säger en talesperson för Surfshark.

Enligt en talesperson från Sensortower kommer installationerna av vpn-appar att fortsätta öka i takt med skärpta restriktioner och pekar på att marknadsplatser som Apples App Store och Google Play är tillgängliga – ”men det kan mycket väl förändras i framtiden.”