Analytiker från amerikanska NSA, franska cybersäkerhetsbyrån Anssi och Ukrainas underrättelsetjänst utreder om ett sabotage mot en leverantör av satellitinternet utfördes av Ryssland-stödda hackare. Det skriver nyhetsbyrån Reuters, som hänvisar till insatta källor.

Sabotaget mot satellittjänsten inleddes den 24 februari, just då ryska styrkor påbörjade invasionen av Ukraina.

Konsekvenserna av attacken utreds fortfarande, men satellitmodem tillhörandes tiotusentals kunder i Europa gick ner, enligt en talesperson för telekomleverantören Viasat som äger det berörda nätverket.

Hackarna ska ha inaktiverat modem som kommunicerar med Viasats KA-SAT-satellit, som förser en del kunder i Europa, däribland Ukraina, med internetaccess. Mer än två veckor senare är en del av modemen fortfarande offline, skriver Reuters.

Det som har väckt det stora intresset från de västerländska underrättelsetjänsterna är att Viasat fungerar som försvarsleverantör både till USA och flera allierade.

Enligt dokument som Reuters tagit del av har KA-SAT tillhandahållit internetuppkoppling till ukrainska militär- och polisenheter. Detta skulle kunna innebära att Ukrainas kapacitet att bekämpa de ryska styrkorna har påverkats.

Viasat uppger i ett uttalande att störningen för kunder i Ukraina och på andra håll utlösts av en ”avsiktlig, isolerad och extern cyberincident”. De uppger vidare att nätverket är stabiliserat och att de återställer tjänster och aktiverar terminaler så snabbt som möjligt.