Det ansträngda säkerhetsläget efter Rysslands invasion av Ukraina får nu den tyska cybersäkerhetsmyndigheten BSI att varna företag för att använda antivirusprodukter från det Moskvabaserade it-säkerhetsföretaget Kaspersky, rapporterar Reuters. 

BSI anser att det finns risk för att den ryska regeringen tvingar Kaspersky att hacka it-system i andra länder eller att regeringsagenter använder deras teknik för att starta cyberattacker utan att de vet om det.

Antivirusskydd har ofta högre privilegier i Windowssystem och för att ständigt kunna uppdatera virusdefinitioner finns en permanent, krypterad och icke verifierbar anslutning till leverantörens servrar. Dessutom finns det ofta ett realtidsskydd i antivirusprodukter som gör att leverantörerna kan ladda upp misstänkta filer och analysera dem på fjärrservrar vilket gör att det finns en oro att de kan använda mjukvaran för att exfiltrera känsliga filer, skriver Bleepingcomputer. 

Kaspersky slår ifrån sig kritiken och säger i ett uttalande att de är ett privatägt företag utan kopplingar till den ryska regeringen och att varningen från BSI är politiskt motiverad.