Bristen på systemutvecklare är väl känd vid det här laget. Den har också lett till rekordstor efterfrågan på mjukvaruutvecklare – och nya data visar på att utvecklare får fler intervjuförfrågningar än någonsin från arbetsgivare som är desperata att få in mer kompetens i organisationerna.

I Hireds rapport State of Software Engineers för 2022 analyseras över 366 000 interaktioner mellan företag och utvecklare både i Nordamerika och Europa på den här jobbmarknadsplatsen. Detta för att få en bild av vilka färdigheter som driver efterfrågan på arbetsmarknaden.

Mjukvaruutvecklare på Hireds plattform fick nästan dubbelt så många intervjuförfrågningar 2021 som 2020.

Allra kraftigast var ökningen för fullstack-utvecklare.

Rapporten visar också att företagen anställer aggressivt för att hitta specialistkunskaper. Utvecklare med kompetens inom Go fick 1,8 gånger fler intervjuförfrågningar än genomsnittet. Go efterfrågas mer av större företag.

– Det designades med enkelhet i åtanke men är ändå extremt kraftfullt, vilket gör det populärt bland utvecklare, säger Dave Walters, CTO på Hired till nyhetssajten ZDNet.

På samma sätt fick utvecklare som är skickliga inom Ruby on Rails – ett ramverk för webbappar som används av till exempel Airbnb, Github och Shopify – 1,78 gånger fler intervjuförfrågningar. Det här är fortfarande ”ett av de mest bekväma och funktionella ramverken”, enligt Hired.

Hired undersökte också 2000 utvecklare för att identifiera vilka programmeringsspråk de föredrar. Python, Javascript, Java, Typescript och C # hamnade på topp fem med motiveringen att dessa har användbara, har välskötta bibliotek, att de är enkla att använda och funktionella, vilket gör dem roligare att programmera i.

Längst ner på listan hamnade PHP, Swift, Scala, R och Objective-C, som anses mer komplexa.