Ukraina använder sig av teknik från Clearview AI för att identifiera ryssar som dödats i strider Det säger landets vice premiärminster och digitaliseringsminister Mychailo Fedorov till Reuters.

Mjukvaran hittar bilder på webben som sedan matchas med uppladdade bilder genom ansiktsigenkänning. Enligt Clearview AI ska deras sökmotor innehålla över två miljarder bilder från VKontakte, en populär rysk social medietjänst.

Genom att hitta soldaternas konton i sociala medier meddelar sedan Ukraina deras släktingar.

– Som en artighet till mödrarna till dessa soldater, sprider vi denna information över sociala medier för att åtminstone låta familjer veta att de har förlorat sina söner och för att sedan göra det möjligt för dem att komma för att hämta sina kroppar, säger Mychailo Fedorov.

Clearview AI har själva erbjudit sin teknik till Ukraina gratis. Men samtidigt finns mycket kritik från medborgarrättsgrupper som bland annat pekar på risken att identifieringarna blir fel.

Samtidigt har företaget också stämts i USA för att insamlingen av bilder på internet kan ha brutit mot lagen.

Även andra företag har erbjudit Ukraina tjänster gratis och enligt Mychailo Fedorov handlar det bland annat om att kritiska data lagras i Amazons molntjänst – något som företaget dock inte vill kommentera.