Uppgifter som en användares adress, telefonnummer och ip-adress ska ha lämnats ut till hackare av Meta och Apple uppger nyhetssajten Bloomberg.

Hackarna ska ha lurat företagen genom att kraven sett ut som autentiska juridiska förfrågningar och skickats från kapade mejlkonton som ser legitima ut.

Också Snap ska ha fått mejl om att lämna ut användaruppgifter men det är oklart om det verkligen skett.

Att de här företagen lämnar ut data till polisen är inte ovanligt men normalt sett brukar det också finnas med domstolsbeslut i samband med en förfrågan. Men det händer att det kommer in en nödbegäran om att få ut data utan att det finns ett domstolsbeslut och det exempelvis handlar om att ett liv är i fara.

Förfrågningarna ska ha i huvudsak ha skickats ut under 2021 och hackarna ha motiverat dem med att det handlade om att stoppa finansiella bedrägerier.

Hackargruppen "Recursion Team" tros ligga bakom några av förfrågningarna. Gruppen är inte längre aktiv men en del medlemmar ska nu vara verksamma i exempelvis Lapsus$ som blivit uppmärksammade för flera cyberattacker på sistone, bland annat mot Microsoft och Okta.