Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters, som tagit del av ett frågeformulär riktat till de här parterna. Det här är ett drag som skulle kunna leda till en formell utredning och en ny granskning av it-jätten.

I mitten av mars lämnade ett par europeiska molnleverantörer, bland annat Nextcloud och OVHcloud, in klagomål till EU:s konkurrensmyndighet där de hävdar att Microsoft ”missbrukar sin dominerande ställning” på marknaden för molntjänster.

I det frågeformulär som gått ut nu står bland annat: ”Kommissionen har information om att Microsoft kan använda sin potentiellt dominerande position på vissa mjukvarumarknader för att utestänga konkurrens rörande vissa molntjänster”.

De frågar bland annat om Microsofts licensaffärer med molnleverantörer tillåter rivaler att konkurrera effektivt.

De vill också veta om företag behöver Microsofts operativsystem och produktivitetsprogram för att komplettera sitt eget molninfrastrukturerbjudande.

Microsoft skriver i ett e-postmeddelande till Reuters att de ”kontinuerligt utvärderar hur de bäst kan stödja partners och göra Microsofts mjukvara tillgänglig till kunder i alla miljöer, även de från andra molnleverantörer”.

EU:s konkurrenschef Margrethe Vestager uppgav förra veckan att hon hittills inte sett några stora problem på molnmarknaden och tog bland annat upp att det europeiska molnprojektet Gaia-X kommer att gynna konkurrensen på marknaden.