Teslagrundaren Elon Musk har köpt 9,2 procent av aktierna i Twitter, något som fick börskursen att rusa med 27 procent under gårdagen. Flera investerare förväntar sig att den frispråkige entreprenören tar en ”aggressiv ställning” i Twitter, skriver nyhetskanalen CNBC. Det kan innebära att han utökar sitt ägande över tid och att han börjar driva förändringar.

– Givet att det här är en liten investering för honom så skulle det inte förvåna oss om han utökar sin andel ännu mer, och kanske tar en mer aktiv roll i beslutsfattandet i företaget, säger en analytiker som CNBC talat med.

Elon Musks investering kommer efter att han gått ut med planer på att själv bygga en sociala medier-plattform. Han har tidigare sagt att han ogillar att hans tweets granskas av amerikanska tillsynsmyndigheter, skriver CNBC.

Så sent som den 26 mars tweetade han: ”Givet att Twitter fungerar som det faktiska offentliga torget i staden, undergrävs demokratin om man inte följer principerna för yttrandefrihet. Vad bör göras?”

Twitter börsnoterades i november 2013, under premiären gick aktien upp med 73 procent. Trots gårdagens ökning ligger den dock 38 procent lägre än sin all-time-high som var i februari 2021.