Analysföretaget Gartner förväntar sig att it-investeringarna världen över kommer nå hela 4 400 miljarder dollar under 2022. Detta är en ökning på fyra procent jämfört med 2021.

– Detta år har visat sig bli ett av de rörigaste åren någonsin för it-chefer, säger John-David Lovelock, forskningsdirektör vid Gartner i ett pressmeddelande.

– Geopolitiska störningar, inflation, valutafluktuationer och utmaningar i logistikkedjan är bland de många faktorer som kräver tid och uppmärksamhet, men i motsats till vad vi såg i början av 2020, så ökar it-cheferna investeringarna eftersom de ser att det är viktigt att vara flexibel och snabb för att hantera störningar, fortsätter han.

Investeringarna fokuseras inom områden som analys, molnet, smidigare kundupplevelser och säkerhet.

Gartner skriver att de nu kan se att inflationen börjat slutar slå mot it-hårdvara och istället börjar spilla över i mjukvara och tjänster. Något som dels beror på brist på it-arbetskraft vilket leder till hårdare konkurrens om personal och högre löner.

Som en följd väntas investeringarna i mjukvara öka med 9,8 procent, motsvarande 675 miljarder dollar under 2022, medan it-tjänster förväntas öka 6,8 procent och nå 1 300 miljarder dollar.

Gartners prognos baseras på genomgående analyser av försäljningsdata från över tusen säljare spridda över ett brett omfång av it-produkter och tjänster.

Läs också: När är det läge att döda it-satsningen? Här är sju varningssignaler