I ett försök att förbättra Teams-plattformen har Microsoft studerat hur distansarbetet påverkar samarbetet och under ett tal på en konferens återgav Satya Nadella en del av resultaten. Bland annat visar de att en tredjedel av tjänstemännen har ”en tredje peak” av produktivitet sent på kvällen. Resultaten baseras på aktiviteten vid tangentbordet.

Vanligtvis skjuter produktiviteten i höjden före och efter lunch, men den här tredje peaken som kommer vid 22-tiden på kvällen illustrerar hur distansarbetet har suddat ut gränsen mellan jobb och privatliv.

Det här sade Satya Nadella under konferensen Wharton Future of Work, skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

Nadella anser att chefer måste vara tydliga när det gäller normer och förväntningar så att anställda exempelvis inte känner sig pressade att svara på e-post sent på kvällen.

– Vi tänker på produktivitet utifrån samarbets- och resultatmått, men välbefinnande är en av de viktigaste delarna av produktiviteten, menar han.

– Vi vet vad stress gör med anställda. Vi måste lära oss de mjuka kompetenserna, de gamla goda ledarskapsmetoderna, så att människor ser efter sitt välbefinnande. Jag kan sätta den förväntningen, att våra anställda kan få ett mejl från vd:n på helgen och att de inte känner att de måste svara.

Enligt en studie bland Microsofts anställda har den genomsnittliga arbetsdagen blivit 46 minuter längre sedan pandemin började.