Olivia Harlin, som studerar civilingenjörsprogrammet i interaktion och design på Umeå universitet, tog hem utmärkelsen Årets tech-tjej 2022. Det är ett pris som Microsoft Sverige har delat ut under två decennier med ett tydligt syfte: att inspirera tjejer och unga kvinnor att utbilda sig och jobba inom tech. Prisutdelningen skedde igår kväll, på Universum Awards i Stockholm.

– Jag vill med utmärkelsen bredda bilden av tech och visa att det inte bara handlar om maskiner, verktyg eller programmering, säger den stolta vinnaren och säger så här om vad som lockat henne att välja techbranschen.

– Tech för mig är att hitta kreativa lösningar på kluriga problem och i en tid där digitala medel finns överallt är det extra viktigt att ta fram lösningar med teknikens hjälp som är användarvänliga och passa alla.

Microsoft betonar att det är just Olivia Harlins vilja att vara en förebild som stuckit ut. Agnes Shutrick från KTH och Roos Bottema från Lunds Tekniska Högskola var de andra två finalisterna.

”Årets tech-tjej 2022 är en person som har tagit juryn med storm. Redan i ung ålder vågade hon gå sin egen väg och i dag jobbar hon ihärdigt för att göra tech tillgängligt för såväl tjejer som killar, unga som gamla. Hon har med sin starka ståndpunkt och röst övertygat juryn om att hon är den tech-förebild som hon själv hade behövt som barn. Det är med stor glädje som Microsoft utser Olivia Harlin som vinnare av Årets tech-tjej 2022 och vi ser fram emot att följa hennes resa”, skriver bolaget i sin vinnarmotivering.

Trots två decennier av prisutdelning och uppmuntran konstaterar Microsoft att könsfördelningen inom branschen fortfarande är skev. Jobbmässigt är det en knapp tredjedel kvinnor i branschen, men tittar man bland landets gymnasieelever är siffran betydligt lägre. Arbetsgivarorganisationen Teknikföretagens siffror visar att det var endast 18,3 procent tjejer bland de sökande till teknikprogrammet på gymnasiet under läsåret 2021/2022.

– Digitaliseringen har redan idag en stor påverkan i hela samhället. Därför måste techbranschen kunna spegla invånarna och de olika perspektiv som finns, inte minst för att kunna främja innovation. Genom Årets tech-tjej vill vi på Microsoft både synliggöra bristen på kvinnor inom tech samtidigt som vi hyllar talangfulla unga kvinnor som kan inspirera andra, säger Microsofts vd Tomas Frimmel, som var den som delade ut priset till Olivia Harlin.