Framväxten av videokonferenslösningar har öppnat upp nya sätt att analysera möteseffektivitet.

Ett startup, Read, baserat i Seattle i USA utvecklar en mjukvara som mäter engagemang i möten och de har analyserat mer än tre miljoner virtuella mötesminuter. Nu har de släppt en rapport som tekniksajten Geekwire tagit del av.

Bland annat visar denna att när det gäller möten med sju deltagare eller fler så ansluter hälften sent. 40 procent av deltagarna har lågt deltagande. 22 procent säger inte ett ord under mötet.

11 procent har antingen inte videofunktionen eller ljudet påslaget.

Så många som 31 procent av mötena startar sent.

Företagets vd säger i en kommentar till Geekwire att ”omfattningen och effekterna av dåliga möten är en enorm belastning både på resurser och moral”.

När personal började arbeta på distans mitt i pandemin började man bjuda in fler deltagare till mötena och standardsvaret för de inbjudna var att acceptera, något som resulterat i en ”Zoomtrötthet”, menar David Shim, vd för Read.

Startup-bolaget har utvecklat en mjukvara som med hjälp av olika AI-tekniker analyserar röst- och ansiktsrörelser för att ge människor feedback på hur deras publik reagerar på till exempel föredrag eller möten.