När data krypterats av angripare så ligger den genomsnittliga lösesumman på åtta miljoner kronor globalt och tre miljoner kronor i Sverige. Det visar rapporten The State of Ransomware 2022 från säkerhetsföretaget Sophos.

Efter att även kostnader för driftstörningar, merarbete, förlorade affärsmöjligheter och ökade verksamhetskostnader också räknas in landar notan för en attack på 13,5 miljoner kronor i snitt globalt medan snittkostnaden i Sverige ligger på 7,2 miljoner kronor.

På ett år har andelen i världen som betalar lösesummor på nästan tio miljoner kronor nästan tredubblats enligt rapporten.

Och olika branscher betalar olika mycket i lösen. Mest betalas av företag inom tillverkning och produktion, olja- och gasindustrin och allmännyttiga tjänster ligger snittet runt 20 miljoner kronor. Minst betalar vården och lokala och statliga myndigheter där snittet på lösesumma ligger runt två miljoner kronor.

– Globalt sett är trenden negativ och oroande. Samtidigt kan vi glädjas åt att svenska företag står emot utvecklingen förhållandevis väl. Med tanke på att endast en bråkdel av de företag som betalar lösen får tillbaks all krypterad data är det varken klokt eller hållbart att betala när företaget drabbas av gisslanprogram, kommenterar Per Söderqvist, säkerhetsexpert på Sophos i en kommentar.

I undersökningen har 5 600 it-ansvariga deltagit i organisationer mellan 100 och 5 000 användare deltagit, av dem är 100 från Sverige.