Den pressade arbetsmarknaden för it-proffs gör att företag känner sig stressade att anställa – något som ökar risken för felrekryteringar. Hälften av företagen har gjort dåliga rekryteringar senaste året.

Åtminstone enligt en internationell undersökning bland 300 chefer på C-nivå från rekryteringsspecialisten Robert Half som ZDNet uppmärksammar.

Vanligaste orsaken till felrekryteringar är att arbetsgivarna har fått nöja sig med kandidater som egentligen inte uppfyllt rollen – något som i slutändan påverkat tillväxten och medfört ökade kostnader för bolagen. 61 procent uppger att detta är orsaken till dåliga rekryteringar.

56 procent uppger att det beror på att anställningsprocessen gick för fort.

Sju av tio företag uppger att effekten av att göra en dålig anställning är värre nu än för ett år sedan. Bland små och medelstora företag uppger 82 procent att det ger ”svåra negativa effekter” om de rekryterar fel.

Fler än hälften av cheferna i undersökningen känner tryck på sig att betala nyanställda mer än befintliga anställda, vilket ökar bördan ytterligare om man gör en dålig rekrytering.

Matt Weston, som är chef över Robert Halfs verksamhet i Storbritannien och Benelux-länderna säger i en kommentar att dåliga anställningar vanligtvis inträffar när företag inte tar sig den tid som behövs för att de korrekt ska kunna bedöma kandidater och göra ordentliga genomlysningar. Det leder i sin tur till förhastade beslut och dåliga kompromisser – vilket får större betydelse nu när arbetsmarknaden är så svår.