Fastighetsförvaltning är en bransch där digitaliseringen inte gått lika fort som på andra håll. Det är också det som gör att Monterro nu väljer att investera i Pythagoras. Utöver att man köper aktier i bolaget kommer man även tillföra expansionskapital. Monterro blir ny majoritetsägare, men Pythagoras ägare återinvesterar också en betydande del och blir kvar i bolaget. Tidigare har b2b-mjukvaruinvesteraren varit med och byggt bolag som till exempel Pointsec, Episerver, Orc Software och Lime.

– Monterro är den perfekta partnern för oss. Deras expertis och erfarenhet av att utveckla mjukvarubolag är ovärderlig och vi ser fram emot att tillsammans ta nästa steg i tillväxtresan, säger Peter Andersson, medgrundare och vd på Pythagoras.

När Pythagoras startades var det för att hitta ett bra sätt att utveckla och digitalisera hanteringen av fastigheter. Bolagets mjukvaruplattform används dels för att förenkla driften, men även till att minska kostnader och energikonsumtionen. Dessutom vill man underlätta för sina kunder att med hjälp av analys ta mer datadrivna och effektiva beslut inom fastighetsförvaltningens alla delar.

– Vi har följt Pythagoras under en längre tid och vi är imponerade av deras innovationsförmåga och produktutveckling. De har skapat en innovativ och användarvänlig produkt inom en sektor som varit relativt konservativ. Bolaget har dessutom haft en stadig tillväxt år efter år och vi ser att de har stor potential att skala och utveckla sin verksamhet, både inom Norden och internationellt, säger Gustav Lagercrantz, vd på Monterro som också blir styrelseordförande i Pythagoras.

Pythagoras har idag kunder inom både privat och offentlig sektor, främst i Sverige och Norge, men även internationellt.

– Vi är stolta över hur vi tillsammans med våra kunder har lyckats skapa en mängd smarta lösningar som effektiviserat deras verksamhet med hjälp av data, till exempel genom minskad energiförbrukning. Nu är vi redo att utveckla verksamheten ytterligare med målet att få ännu nöjdare kunder, genom hela kundresan. Med Monterro som partner får vi både kapitalet och den expertis vi behöver för att skala upp, säger Peter Andersson.

– Monterro skiljer sig från traditionella investerare. Vi arbetar alltid tätt ihop med ägarna och ledningen. Vi har lång erfarenhet från att själva ha byggt och utvecklat mjukvarubolag och vet vilka utmaningar man stöter på i olika stadier i tillväxtresan, säger Gustav Lagercrantz.