I veckan har president Joe Biden skrivit under två direktiv som ska stärka och skynda på utvecklingen av kvantteknik i USA.

Det ena handlar om att placera den rådgivande kommittén National Quantum Initiative direkt under Vita huset ska presidenten, kongressen och myndigheter hållas informerade om vad som händer inom området kvantberäkningar och kvantdatorer.

Det andra är en nationell säkerhetspromemoria som är utformad för att hantera de risker som kvantdatorer utgör för USA:s cybersäkerhet.

På så sätt ska USA kunna behålla sitt försprång inom området och också skydda sig mot attacker där kvantteknik, rapporterar Tech Radar.

Bakgrunden till att presidenten nu driver på utvecklingen är att kvantdatorer kan komma att användas för att knäcka den kryptering som skyddar känsliga data och även den digitala kommunikationen på internet. Därför har den amerikanska standatdiseringsmyndigheten NIST fått i uppdrag att ta fram nya kvantresistenta kryptografiska standarder.

Men eftersom det tar tid att få nya standarder på plats måste också myndigheterna redan nu planera för att skydda känslig information och teknik.