Google Cloud skriver på sin blogg att de nu släpper nya AI- och dataverktyg som riktar sig särskilt till fabriker: Manufacturing Data Engine och Manufacturing Connect.

Manufacturing Data Engine kan användas för att processera, kontextualisera och lagra olika typer av fabriksdata, från telemetri till bilddata, på ett kostnadseffektivt och säkert sätt. Verktyget kommer med inbyggd datanormalisering och kontextanpassade val som bidrar med en allmän datamodell som har ett fabriksoptimiserat data lakehouse för lagring.

Manufacturing Connect är sedan samutvecklat med Litmus Automation och är en fabriks till edge-plattform som ska kunna koppla samman nära på all tillverkning via ett stort bibliotek med över 250 maskinprotokoll. Verktyget översätter maskindata till ett läsbart dataset som skickas till Manufacturing Data Engine.

Tanken är att verktygen ska kunna hjälpa fabriker få bättre översikt över det arbete som pågår och hur det kan förbättras på olika sätt.

”Vi tror att utmaningar gällande skalbarhet kretsar runt två faktorer – bristen på tillgång till kontextualiserad operationell data och ett kunskapsglapp gällande att använda komplex datavetenskap och AI-verktyg på fabriksgolvet”, skriver Charlie Sheridan vid Google Cloud.

Läs också: Nu är AI Swedens nya plattform igång – "Vill samla insikter och erfarenheter"