Under Googles största utvecklarkonferens I/O presenteras en strid ström hårdvara, mjukvara och konsumenttjänster, och inte sällan är det de mer konsumentnära lanseringarna som får mest uppmärksamhet.

Men som sig bör på en utvecklarkonferens kommer visades även en hel del nya mjukvaruverktyg inom Google Cloud och nya funktioner i Workspace-plattformen upp under konferensens första dag.

Vd Sundar Pichai lyfte under sin keynote upp ett antal nyheter riktade till utvecklarcommunityn. Däribland ett nytt maskininlärningskluster med Cloud TPU (Tensor Processing Unit) v4, som han beskrev som ett AI-genombrott för analytiker och utvecklare, då de ska kunna träna stora och mer komplexa modeller på ett snabbare sätt och för att driva arbetsbelastningar som storskalig naturlig språkbehandling, NLP, rekommendationssystem och datorseende.

Pichai visade också upp nya och kommande AI-baserade funktioner i Google Workspace, designade för att få människor att trivas med den nya hybrida arbetsplatsen. I ett par fall handlar presentationerna om att man ska kunna få sammanfattningar av exempelvis långa texter eller konversationer i chatten för att snabbt skaffa sig en överblick av vad som avhandlats.

Snart kommer till exempel en sammanfattningsfunktion till Dokument-appen som ska ge en kortare version av ett långt dokument så att användaren kan få en övergripande blick på bara några sekunder.

Förbättringar inom teknik för naturlig språkbehandling, NLP, gör att man ska kunna få sammanfattningar i Rum (Spaces) för att hjälpa användarna att komma ikapp i konversationer som de missat i chatten. Automatisk överföring av ljud till text i Google Meet ska också göra så att användare som inte deltog i mötet kan hålla sig uppdaterade ändå, eller om användarna behöver referera till diskussionen i ett annat sammanhang.

Pichai talade också om nya funktioner för att automatiskt förbättra videobildkvaliteten – i form av porträttåterställning – även på enheter med sämre webbkameror och för att filtrera bort efterklangen i stora utrymmen med hårda ytor, så att användarna ska kunna få ”konferensrumskvalitet” på ljudet oavsett om de befinner sig i källaren, köket eller garaget.

På utvecklingssidan kom ett antal nyheter inom allt från Android till Google Cloud. På molnfronten visade de upp en förhandsvisning av Cloud Run job, en utökning av Cloud Run, som ska minska tiden som utvecklare lägger på administrativa uppgifter som databasmigrering och hantering av schemalagda jobb.

Man ska kunna köra sin kod på den skalbara Cloud Run-plattformen och bara betala när jobben körs och utan att behöva oroa sig över för att hantera infrastrukturen.

De presenterade också AlloyDB for PostgreSQL, en relationsdatabas som, enligt Google, ska ge företagen den prestanda, tillgänglighet och enkla hantering de behöver för att migrera från äldre databassystem till Google Cloud.

Bland de mer konsumentinriktade tjänsterna visade Google bland annat upp nyheter inom den alltjämt så viktiga sökfunktionen, inom säkerhet och integritet.

Inom sök demonstrerade Google nya verktyg och funktioner som är på gång. Till exempel ska man kunna ta en bild av en del man behöver för en reparation i hemmet och sedan lägga till termen ”near me” i sökningen, och så ska Google kunna hitta den delen hos ett lokalt företag. Den här funktionen Multisearch Near Me ska lanseras globalt för engelskspråkiga användare senare i år.

Google presenterade också flera nyheter inom datasäkerhet och integritet. Till exempel ska användare av Android och Chrome kunna använda sig av virtuella kredikortsnummer när de handlar online, vilket ska göra det lättare att undvika bedrägerier.

Det kommer också en ny säkerhetsfunktion för konton, som ska varna användare om de måste vidta fler åtgärder för att säkra sitt konto. Det kan handla om så enkla saker som en påminnelse om att aktivera tvåstegsautentisering.