Det här sker efter klagomål till EU:s konkurrensmyndigheter från de europeiska molnleverantörerna OVHcloud och Nextcloud, samt ytterligare aktörer. Det skriver nyhetsbyrån Reuters.

Det var i mitten av mars som de europeiska leverantörerna kom in med klagomål till EU:s konkurrensmyndighet om att Microsoft ”missbrukar sin dominerande ställning” på molnmarknaden. De hävdade då att Microsoft gör det kostsamt och svårt för sina användare att välja en konkurrents tjänster, och att detta begränsar kundernas valmöjligheter.

Sedan dess har EU gått ut med ett frågeformulär om konkurrenssituationen till företagets konkurrenter och kunder.

Nu uppger Microsoft att de vill lyssna och agera på klagomålen. Företaget har tagit det första steget i det här, men inte det sista, säger Brad Smith, som har titeln president på Microsoft, på en konferens i Bryssel.

– Det börjar egentligen med att ge fler alternativ till europeiska molnleverantörer.

– Om det är ett företag som har ett datacenter men vill köra lösningar i sitt molnväxel-datacenter (cloud PBX data center), så skapar vi fler alternativ för dem att göra det med vår mjukvara. Det är det de har bett oss om.

Smith säger att förändringarna innefattar att låta molnleverantörer erbjuda Windows som ett komplett desktop-operativsystem, tillhandahålla långsiktigt prisskydd och revidera licensvillkor.