I SlashDatas stora globala rapport om utvecklarcommunityn 2022 State of the Developer Nation görs en djupdykning i vilka tekniker som väcker utvecklarnas intresse.

Till grund för rapporten ligger en undersökning bland över 20 000 utvecklare i 166 länder.

I rapporten framkommer bland annat att 46 procent av de professionella utvecklarna använder verktyg för low code eller no code för vissa delar i sitt utvecklingsarbete.

De som är minst benägna att göra det är erfarna utvecklare med mer än tio års erfarenhet. De flesta som använder de här verktygen gör det dock under mindre än en fjärdedel av sitt utvecklingsarbete.

I rapporten går de också igenom vilka tekniker som den här yrkesgruppen är mest intresserade av att lära sig mer om.

Drygt en tredjedel av deltagarna uppger att de håller på att öka sina kunskaper om kryptovalutor som Bitcoin och 16 procent att de arbetar aktivt med kryptorelaterade projekt.

Inte heller har den angränsade tekniken NFT (non-fungible tokens) gått utvecklargemenskapen förbi. 11 procent arbetar för närvarande med den här tekniken. Nästan en tredjedel (32 procent) uppger att de håller på att arbeta upp sina kunskaper inom NFT.

30 procent av utvecklarna är igång med att skaffa sig kunskaper om andra blockkedjeapplikationer än kryptovalutor. Enligt SlashDatas undersökning har intresset för blockkedjan och kryptovalutor ökat mest av alla tekniker.

Dock är det bara 12 procent av utvecklarna som faktiskt arbetar med blockkedje-relaterade projekt.

Efter de här teknikerna kommer metaversum och AI-stödd mjukvaruutveckling. 28 procent uppger att de håller på att lära sig om dessa.

Rapporten ger också insikter om användningen och populariteten för olika programmeringsspråk. Javascript är fortfarande det mest populära språket med 17,5 miljoner utvecklare som använder det och Python ligger kvar på andra plats med 15,7 miljoner användare.

Rust har vuxit kraftigt under de senaste 24 månaderna, från 600 000 utvecklare som använde det under första kvartalet 2020 till 2,2 miljoner första kvartalet 2022.